Onneksi on osuuskunta

Onneksi on osuuskunta

(linkki Savon Sanomissa olleeseen mielipidekirjoitukseen)

Osuuskunta KPY täyttää syksyllä 137 vuotta. Yhtiötä olivat vuonna 1883 perustamassa joukko eturivin kuopiolaisia liikemiehiä – muun muassa legendaariset kauppaneuvokset Gust. Ranin ja Hugo Lignell. Hyvät herrat halusivat asettaa kykynsä ja rahansa yhteisen hyvän edistämiselle. Alun perin osakeyhtiönä perustettu Kuopion Telefooniyhtiö muuttui vuonna 1907 yhdistykseksi ja samalla perustajat saivat osakkeisiin sijoittamansa rahat takaisin.

Vuonna 1995 KPY:n yhtiömuodoksi vakiintui osuuskunta. Ensin jäsenet ja sittemmin osakkaat saivat alennuksia puhelinmaksuista. Viisas säästi kuluissa ja hankkiutui osuuskunnan jäseneksi.

Ajan saatossa omistamiseen sidotuista alennuksista jouduttiin luopumaan, ja puhelinliiketoiminta siirtyi DNA:lle. KPY laajensi toimintaansa puhelinliiketoiminnan ulkopuolelle, ja vuonna 2006 KPY:stä tuli Enfon emoyhtiö. Vuonna 2008 hankittiin Voimatelin osake-enemmistö, vuonna 2013 Vetrea Terveys Oy sekä myytiin DNA:n osakkeet.

KPY on koko historiansa toiminut pitkäjänteisesti ja johdonmukaisesti. Näin vanha yhtiö taipuu huonosti äkkinäisiin liikkeisiin. Nopeita ja sinällään hyvinkin tuottavia pääomamarkkinaliikkeitä saimme opetella, kun KPY oli hiljan muutaman vuoden vähemmistöomistajana Ropo Capitalissa.

Uusin kehitysaskel otettiin viime syksynä, kun KPY osti loputkin Technopolis Kuopio Oy:n osakekannasta. Tämän kaupan jälkeen KPY:llä on keskeinen rooli koko Savilahden kampuksen ja alueen kehittymisessä. Ikään kuin aikamatka 137 vuoden taa – KPY on jälleen rakentamassa infrastruktuuria Kuopioon ja mahdollistamassa asiakkaidensa ja omistajiensa menestystä.

KPY Novapoliksen myötä omistamme myös noin 100 000 neliömetriä uusia ja tarkoituksenmukaisia tiloja Kuopion keskeisellä kasvualueella. Omistamissamme tiloissa opiskelee ja työskentelee yli 12 000 henkilöä. KPY on kyynärpäitään myöden mukana Kuopion ja koko maakunnan hyvinvoinnissa.

KPY:n pitkään matkaan mahtuu sekä hyviä vuosia että vähän vaikeampia aikoja. Aina on kuitenkin menty eteenpäin. Kun luovuimme puhelinliiketoiminnasta, KPY työllisti noin 250 henkeä. Vuoden 2020 KPY-konserni työllistää yli 2 500 henkeä Suomessa ja Ruotsissa. Kaikkien tytäryhtiöiden pääkonttorit ovat maakunnassa, mikä on tärkeätä verotulojen ja paikallisen taloudellisen päätäntävallan kannalta.

Puhelinliiketoiminnasta luopumisen jälkeen KPY on ollut myös omistajilleen tuottoisa sijoitus. Osuustodistuksen arvonnousun lisäksi omistajat ovat saaneet myös nauttia korkeasta osuuspääoman korosta jo vuosia. Vähän heikommistakin vuosista huolimatta on helppo sanoa, että onneksi emme purkaneet KPY:tä silloin kun luovuimme puhelinliiketoiminnasta.

Oli myös suurta viisautta säilyttää osuuskunta yhtiömuotona. Meitä tyytyväisiä osuuskunnan omistajia on lähes 20 000. Osuuskunnassa päätöksenteko säilyy paikallisena. Jokaisella osakkaalla on tasan yksi ääni edustajiston vaaleissa, ja vahva paikallinen omistus takaa, että päätöksissä huomioidaan myös yhtiön 137-vuotiaat kuopiolaiset juuret.

Me Osuuskunta KPY:n edustajiston puheenjohtajat olemme vahvasti sitoutuneet KPY:n paikallisuuteen ja osuuskuntamuotoon. KPY:n varallisuus on 137 vuoden aikana kerätty tästä maakunnasta. Osuuskuntamuoto myös takaa sen säilymisen täällä.

Taloudellisella päätösvallalla on merkitystä. Suomessa on monta esimerkkiä, miten vanhoille ”puhelinrahoille” on käynyt huonoissa käsissä.

Osuuskunta KPY:n edustajiston puheenjohtajat
Pekka Kantanen
Aleksi Eskelinen
Tuula Väätäinen
Markku Söderström