Vetrealle uusi Jyväskylän yksikkö

Vetrea Terveyden uusi Jyväskylän yksikkö tulee uudella tavalla yhdistämään asumisen ja kuntoutumisen

Vetrea Terveys Oy jatkaa asiakkaiden hyvinvoinnin tukemista vahvistamalla palvelutarjontaansa Jyväskylässä. Rakennustyöt ovat alkaneet Kuokkalassa, Sulkulan kaupunginosassa. Uusi yksikkö tulee mahdollistamaan yksilöllisen arjen, asumisen ja elämän.

Kyvyt ja pärjääminen vaihtelevat, mutta Vetrean kanssa voi elää täydesti ja yksilöllisesti. Uuteen rakennettavaan yksikköön valmistuu 17 ympärivuorokautista, pysyväisluontoista tehostetun palvelun kotia sekä yksi huone asumisvalmennukseen tai intervalliasumiseen. Asuntojen koot vaihtelevat 25 – 27,5 m2  ja ne muovautuvat asukkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Jokaisessa asunnossa on mm. varaus minikeittiölle ja suurimmassa osassa on oma uloskäynti terassille, jossa voi nauttia itse keitettyä aamukahvia ja seurata päivän kulkua.

Asunnot on tarkoitettu täysi-ikäisille henkilöille, jotka ovat vammautuneet esimerkiksi liikenneonnettomuudessa tai neurologisen sairauden seurauksena. Asukkaat valitaan kaupungin palveluohjauksen kautta. Asukkaaksi voi hakeutua akuuttikuntoutus vaiheen jälkeen tai myös muista palveluyksiköistä. Asumispaikan varaaminen on jo mahdollista.

Muuttunut elämäntilanne asettaa arjelle uudet vaatimukset. Yksikkö tulee vastaamaan asukkaidensa tarpeeseen pysyvästä kodista, joka muokkautuu vamman tai sairauden kehityksen mukaan. Asunto tuntuu kodilta, kun rakennusvaiheessa voi vaikuttaa värivalintoihin, valita itselle sopivan sisustustason ja tutustua tiloihin sekä suunnitelmiin etukäteen. Kodit ovat muuttovalmiita marraskuun puolivälissä.

Hankkeen sisäilmeen on suunnitellut tunnettu kuopiolainen arkkitehtitoimisto Partanen & Lamusuo, jonka suunnittelemat hoitorakennukset on luotu kokonaisvaltaisesti toimiviksi edistämään hyvinvointia ja terveyttä unohtamatta elämyksellistä tilakokemusta. Rakennuksissa valoisuus, väljyys ja miellyttävän rauhalliseksi luotu äänimaailma yhdistyvät omaleimaiseen suunnitteluun. Tilat on suunniteltu mieleenpainuviksi paikoiksi, jossa viihtyisyys ja toimivuus kulkevat käsi kädessä.

Partanen & Lamusuo Oy on arkkitehtuuri-, taide- ja muotoilustudio, jonka erikoisuus on laaja-alainen ammattitaito ja ennakkoluuloton asenne tehdä kokonaisvaltaisia hankkeita arkkitehtuurin, taiteen ja muotoilun saroilla. https://www.pa-la.fi/index.php/fi/

Uutta teknologiaa tullaan hyödyntämään niin hoitotyön tukena kuin asukkaiden viihtyvyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäjänä. Tämä tulee näkymään entistä monipuolisempana viriketoimintana esim. uusiin paikkoihin tutustuminen virtuaalitodellisuuden avulla. Asukkaan hyvinvoinnin edistymistä seurataan monipuolisesti teknologiaa hyödyntäen varmistaen moniammatillisen hoitotyön oikeanlainen ja yksilöllinen sisältö.

Tavanomaisen käytännön mukaan kaupunki vastaa kuntalaistensa hoivan osuuden kustannuksista ja asukas maksaa vuokran ja ruoan. Kuntoutus- ja hyvinvointipalveluja asukas voi ostaa tarpeen mukaan. Vetrean toiminnan kulmakivenä on moniammatillinen kuntoutumista tukeva hoitotyö. Asukkaan toimintakykyä pyritään pitämään yllä arjen askareissa. Asukas voi jatkaa asumista samassa yksikössä läpi elämän palvelutarpeen muutoksista huolimatta. Samalla periaatteella Vetrean palveluyksiköistä toimivat jo Villa Olavi Savonlinnassa ja Villa Martti Jyväskylässä.

Vetrea tekee työtä rajoja rikkoen, alaa uudistaen ja tulevaisuuden ratkaisuja rohkeasti kehittäen.

”Tarjoamme asukkaillemme palvelua, jossa on huomioitu jokaisen yksilöllinen palveluntarve”, kertoo liiketoimintajohtaja Sanna Aleksejev.

Vetrean uusi yksikkö tulee työllistämään noin 15 hoitoalan ammattilaista. Kohteen rakentaa rakennusliike Lehto. Kohteen kustannusarvio on noin 2,0 miljoonaa euroa.

Lisätietoja antavat:
Liiketoimintajohtaja Sanna Aleksejev, puh. 044 531 9605, sanna.aleksejev@vetrea.fi ja toimitusjohtaja Laura Airaksinen, puh. 040 729 1908, laura.airaksinen@vetrea.fi