Samu Koskinen Epicalilta ”Data-alan kehitysvauhti on huimaa – työ ei päästä tylsistymään”

Uutiset

16.06.2025 07:11

KPY UUTISET

Samu Koskinen aloitti työnsä KPY:n tytäryhtiön Epicalin EVP:nä tammikuussa 2025. Hän vastaa yhdestä yhtiön kolmesta liiketoiminta-alueesta, jossa noin sata asiantuntijaa työskentelee datan ja analytiikan parissa Suomessa ja Ruotsissa.

Diplomi-insinööriksi Otaniemestä valmistunut Samu on tehnyt pitkän uran IT-alalla, erityisesti asiakkuuksien ja myynnin parissa. Epicalilla hänen tehtävänsä on johtaa ja kasvattaa data- ja analytiikkaliiketoimintaa sekä varmistaa, että työ tukee asiakkaiden tarpeita ja strategista kasvua.

Yhdeksi tärkeimmistä tehtävistään hän kuitenkin nimeää ihmisten kohtaamiset.

”Pyrin järjestämään aikaa ihmisille niin asiakkaille, kumppaneille kuin henkilöstöllemme. Haluan tietää, miten meillä oikeasti menee. Vain tyytyväiset ihmiset ja hyvinvoiva organisaatio mahdollistaa asiakkaiden tyytyväisyyden työhömme.”

Haastattelussa Samu kertoo työstään, arvoista ja onnistumisen hetkistä.

Mikä toi sinut Epicaliin?

Olin kuullut paljon hyvää Epicalin kulttuurista ja arvoista, ja kun tilaisuus liittyä mukaan avautui, tartuin siihen innolla. Yrityksen arvopohja – empatia, uteliaisuus ja vastuunotto – resonoi vahvasti myös omien arvojeni kanssa. Tuntui siltä, että tämä on paikka, jossa voin tehdä merkityksellistä työtä yhdessä osaavan ja motivoituneen tiimin kanssa.

Onko joku asia yllättänyt sinut uudessa työssä?

Usein rekrytointitilanteessa puhutaan kauniisti arvoista ja työyhteisöstä. Täällä ne puheet ovat todella pitäneet paikkansa. Epicalin arvot näkyvät arjessa, eivätkä jää vain puheen tasolle. Työilmapiiri on ihmistä arvostava, ja vastaanotto on ollut lämmin.

Olen vaikuttunut myös siitä, kuinka kovatasoista osaamista meiltä löytyy. Olemme teknologian kehityksen kärjessä. Meillä työskentelee huippuosaajia. Jonkin verran kriittinen havaintoni onkin, että emme aina tuo osaamistamme tarpeeksi näkyviin. Meillä on paljon, mistä voimme olla ylpeitä.

Epicalilla on toimipisteitä Suomessa ja Ruotsissa. Miten on, taittuuko ruotsi?

Meidän virallinen työkielemme on englanti. En puhu ruotsia sujuvasti, mutta ymmärrän sitä erittäin hyvin. Teen töitä sen eteen, että jonain päivänä kieli taittuisi niin, että asiointi olisi luonteva hoitaa ruotsiksi.

Mikä tekee työstäsi mielenkiintoista?

Käytettävissä olevan datan määrä ja sen hyödyntämismahdollisuudet kasvavat koko ajan. Teknologian kehitys etenee vauhdilla. Ala itsessään tekee työstä jo todella kiinnostavaa. Se miten me voimme auttaa asiakkaitamme, ja asiakkaidemme jatkuvasti muuttuvat tarpeet pitävät arjen vaihtelevana: samanlaisia päiviä tai projekteja ei juuri ole. Vauhti pitää huolen siitä, että työssä ei pääse kyllästymään. Lisäksi yhtiön kehitysvaihe tuo oman lisänsä. Kasvuyhtiössä mahdollisuuksia riittää, ja ne tekevät työstä entistäkin monipuolisempaa.

Mikä on onnistuneen työpäivän resepti?

Onnistunut työpäivä voi sisältää hyvin pieniäkin asioita. Se voi olla pelkkä hymy asiakkaan tai oman henkilön kasvoilla. Se voi olla joku kohtaaminen. Totta kai onnistunut kauppa tuo aina iloa, mutta myös tiimin saama hyvä palaute tuntuu tärkeältä. Joskus onnistumiseen riittää sekin, että päivän ajanhallinta on pitänyt.

Missä haluaisit kehittyä työssä tai vapaa-ajalla?

Monessakin asiassa. Jos esimerkiksi teknologiasta puhutaan, haluaisin erityisesti kehittyä tekoälyn hyödyntämisessä niin, että se vapauttaisi aikaani ihmisten kohtaamiselle. Jos jotain rutiininomaisia tehtäviä voisi hoitaa tehokkaammin tekoälyn avulla, jäisi enemmän aikaa olennaiselle.

Vapaa-ajalla intohimoni on ruoanlaitto. Siinä ei voi koskaan olla täydellinen. Aina voi opetella uuden tekniikan tai keittiön. Jos joskus olisi rajattomasti aikaa ja resursseja, voisin hyvin lähteä kokkikouluun. Kokkaaminen on hyvä vastapaino työlle. Siinä pääsee konkreettisesti tekemään käsillään jotain näkyvää.  Uskon, että ihmisellä on hyvä olla asioita, joihin suhtautuu intohimoisesti muutakin kuin työ.

Entä mikä on bravuurisi keittiössä?

Risotto. Kuulostamatta liian itsevarmalta väittäisin, että aina ravintolassakaan ei saa niin hyvää risottoa.

Tutustu myös kollegaani Nathalieen!

Samu Koskinen, EVP, Data & Analytics