KPY:n hallituksen puheenjohtajan kynästä: Kunnianhimo ja kyvykkyys kärjessä

Uutiset

10.11.2023 08:00

KPY UUTISET

Kunnianhimo ja kyvykkyys kärjessä

Osuuskuntamme täyttää tänä vuonna 140 vuotta. Yhtiö perustettiin vuonna 1883 alun perin osakeyhtiöksi, muuttui sitten yhdistykseksi ja myöhemmin osuuskunnaksi. Vuosien varrella KPY on kasvanut, kehittynyt ja kokenut merkittäviä muutoksia. Pitkä historia on tehnyt meistä vahvan, antanut kyvyn tarkastella tulevaisuutta rohkeasti ja vahvistanut kyvykkyyttämme toimia muutoksen keskellä.

Olemme nyt murrosvaiheessa, mikä vaatii meiltä erityistä päättäväisyyttä, aktiivista toteuttamista ja pidempää perspektiiviä. Nyt tehtyjen päätösten tarkoitus on vahvistaa osuuskunnan pitkän aikavälin kannattavuuden edellytyksiä.

Viime vuosi ja tämä kevät ovat haastaneet meitä. Tilikauden tulos jäi tappiolliseksi, eikä osuuskorkoa poikkeuksellisesti maksettu vuodelta 2022. Uskomme, että päätös olla jakamatta osuuskorkoa auttaa meitä luomaan vahvemman perustan omistaja-arvon positiiviselle kehitykselle ja osuuskoron tulevalle jakamiselle. Omistaja-arvon pitkäaikainen kasvu on meille tärkeämpää kuin lyhyen aikavälin osuuskoron jakaminen.

Näkemyksemme mukaan meillä on erittäin hyvät edellytykset kasvaa ja kasvattaa arvoamme. Visiomme on olla nykyistä merkittävästi suurempi toimija tulevaisuudessa. Tavoitteissamme ja toteutuksessa korostuu kunnianhimo, intohimo ja kyvykkyys toteuttaa asiat isommin ja kannattavammin – emme tyydy maltilliseen kasvuun. Toimimme kuitenkin analyyttisesti, järkevästi ja arvojemme mukaan.

Omistaja-arvon kasvattaminen edellyttää ensinnäkin hallinnon suoraviivaistamista ja keventämistä. Tämä muutos on jo aloitettu. Uudistimme kesäkuussa 2023 konsernin hallintorakennetta. Uudistuksen myötä KPY:n johtoryhmän jäsenistä muodostettiin hallitukset Enfolle, Epicalille ja Voimatelille. Tarkoituksena on suoraviivaistaa päätöksentekoa ja toiminnan tehokkuutta sekä vahvistaa kannattavuutta koko konsernissa.

Toiseksi näemme, että uudistuneen strategian toteuttamiseen tulee laittaa vauhtia. Olemme oikealla tiellä strategian toteuttamisessa, mutta meidän on oltava vielä päättäväisempiä toteutuksessa. Vähemmistöomistusten osalta suuren potentiaalin KPY Momentum -toimintasuunnitelma ja sen toteuttaminen on kuitenkin vielä alkuvaiheessa.

Tulemme etsimään aktiivisesti uusia menestysyhtiöitä salkkuumme. Tämä edellyttää myös omistuksellisten ja liiketoiminnallisten kumppanuuksien löytämistä tytäryhtiöillemme – uusilla tavoilla.

Kolmanneksi jatkamme KPY Novapolis -strategian puitteissa KPY Novapoliksen aktiivista kehittämistä. KPY Novapolis on tuottanut meille vakaata kassavirtaa ja tukee myös KPY Momentum -strategiamme toteuttamista. Haemme jatkuvasti uusia avauksia. Tästä viimeisimpänä esimerkkinä koodikoulu, joka hyödyttää koko yhteisöä.

Yhdessä uuden hallituksemme ja operatiivisen johdon kanssa viemme edellä mainittuja kolmea muutosta eteenpäin tavoitteenamme kääntää tuloksemme positiiviseksi. Työ on jo hyvässä vauhdissa!

Juha Yrjänheikki
Osuuskunta KPY:n hallituksen puheenjohtaja

Teksti on julkaistu alun perin lokakuussa lähetetyssä omistajatiedotteessamme (1/2023). Voit lukea omistajatiedotteemme kokonaisuudessaan tästä linkistä:  KPY:n omistajatiedote 1/2023